Wednesday, December 8, 2010

WikiLeaks kui ühiskonna lekkiv mähe

Ma olen juba mõnda aega vaikimisi jälginud fenomeni nimega WikiLeaks ning püüdnud selgusele jõuda, kas tegemist on positiivse või negatiivse nähtusega meie ühiskonnas.Tsiteerin nende lehekülge: "WikiLeaks is a non-profit media organization dedicated to bringing important news and information to the public. We provide an innovative, secure and anonymous way for independent sources around the world to leak information to our journalists. We publish material of ethical, political and historical significance while keeping the identity of our sources anonymous, thus providing a universal way for the revealing of suppressed and censored injustices. "

Ma usun, et tavainimese jaoks võib see meelierutav olla, ühtäkki nii palju "saladusi" teada saada, siinkohal on oluline roll kohalikul meedial, kes selle suure hulga info inimeste jaoks loetavaks teeb, mõni intrigeeriv fakt ja rahvamassid tunnevad end kõike teadvana. Samas ei oska suurem osa meist selle infoga tegelikult midagi peale hakata ning mõne aja möödudes vajub see unustuste hõlma.

Kuid paraku ei piirdu maailm klatši huviliste naabritädidega, sest kellegi jaoks on see info väärt kulla hinda (terroristid, konfliktis riigid jne.), nemad ei piirdu uudisnupuga meedias, vaid ammutavad sellest kõik vajaliku info ning vajadusel reaalselt kasutavad seda, siinjuures ei jää kaotajaks üksikud riigid vaid kogu ühiskond. Ja nagu sellest vähe oleks, siis õõnestab see oluliselt ka riikide omavahelisi suhteid, sest otsitakse pidevalt süüdlasi, keegi peab ju selle kõige eest vastutama nagu järgnevas uudises juba algust tehtud on: "Austraalia: lekitamistes ei ole süüdi Assange, vaid USA".

Siinkohal on üks hea võrdlus: Iga riik/organisatsioon on nagu perekond, kus on saladusi ning infot, mida keegi meist ei taha, et naabrid teaks, samamoodi tuleks suhtuda ka suurematesse gruppidesse. Inimese liigne uudishimu tekitab ainult probleeme, meil polegi vaja teada kõike, me oleme liiga rumalad, et seda õigesti käsitleda ning reaalset positiivset kasu ühiskonnale tuua.

Paraku on WikiLeaksi näol tegemist vaid vahendajaga, kuhu on koondatud salastatud dokumendid ning tegelikud süüdlased on hoopis isikud, kes sinna infot edastavad. Tundub kõhedust tekitavana, et erinevates struktuurides on nõnda palju usaldusisikuid, kes oma positsiooni kuritarvitavad. Samas ei tasu seda algatust täielikult maha teha, sest kui praegu on selle väärtust kaheldav, siis loodetavasti edaspidi riigid/organisatsioonid õpivad sellest, et kõik saladused, millel on vähemalt kaks poolt võivad alati välja tulla.

Kuid püsima jääb küsimus, kus on salastatud info tulnukate kohta, ma loeks nende kohta palju parema meelega? Aastakümneid on neist räägitud just selle tooniga, et valitsus varjab kõike. Nägijaid ja teadjaid on palju, kuid siiski on enamik neist välja naerdud ning teinekord hullukski tembeldatud. Poliitika kohta jagub "dokumenteeritud saladusi" lademes aga UFO-de kohta pole siiamaani midagi n-ö "usaldusväärset" lekkinud või peaksime ka WikiLeaksi nõnda skeptiliselt suhtuma?

Ja nagu pealkiri juba ütleb, siis WikiLeaksi näol on minu silmis tegemist pigem ebameeldiva kui hetkel ühiskonnale reaalset kasu toova nähtusega. Just nimelt nähtusega, kus konkreetne sündmus, omadus või protsess, mis väljendab reaalsuse väliskülgi ja esitavad mingit olemuse avaldamise ja väljendamise kuju.

No comments:

Post a Comment