Wednesday, September 29, 2010

Poliitiline kräpp Tallinna moodi

Eile hommikul sai Delfist lugeda uudist, et Tallinn kärbib lasteaedade ja koolide eelarvet 33 miljoni võrra, mis kujutas endas põhimõtteliselt niigi alatasustatud asutustele ja lapsevanematele korralikku hoopi.

Kusjuures juba lugedes seda uudist tundus mulle, et päris niisugust avalikku käsitlemist Tallinna linnavalitsusest antud teemal ei oodatud ja lõpuks määritakse asi, kas konkreetse ametniku või siis jälle riigi kaela, nagu neil kombeks on. Kui esimene info meediasse lekkis olid vastutavatel ametnikel suud lukus, Tallinna abilinnapea Yana Toom suundus just sel päeval puhkusele ja keegi midagi ei teadnud.

Esimesena avasid suu muidugi IRL ja Reformierakond, linna ja riigi vaheline jagelemine on juba nii tavaliseks saanud, et see ei üllata enam kedagi, antud juhul oli see ka õigustatud. Muidugi läks nendega kaasa ka Sotsid, kes teadupoolest Keskerakonnaga linnavalitsuses koalitsioonis, kuna kahe erakonna vahelised pinged on seoses esimehe vahetusega niigi pingeliseks muutunud, otsustasid nad end plaanile vastanduda ja astusid lasteaedade ja koolide kaitseks välja (hea võimalus populaarsust tõsta).

Lõpuks kui diskussioon kommentaariumis võttis juba kurje pöördeid ning oli ilmselge, et suurem osa neist on selle kärpe vastu, avanes linnavalitsuse suu (Tallinn muutis meelt: Savisaar tühistas eelarvekärped) ja ruttu võeti igasugune eelarve vähendamise plaan tagasi, sealjuures pesti esmalt puhtaks ennast, tuues välja, et tegemist oli suure arusaamatusega ja sinna juurde pikalt laialt igasugust häma. Lõpuks võttis kogu süü enda peale Tallinna abilinnapea Yana Toom, kes tunnistas "Aktuaalse kaamera" stuudios, et tema vastutab lasteaedade eelarveid puudutanud segaduse eest.

Vaid mõned kuud tagasi kaagutati linnavalitsuses, et neil on kõik roosiline ja ühtegi sotsiaalset muret Tallinnas enam ei eksisteeri, lisaks võeti kuu alguses kiiruga vastu juba järgmise aasta positiivne eelarve.

Nagu ka kommentaariumis teravalt esile tõsteti süstitakse Tallinnas raha hoopis uute kasutute ametnike, aastaringsetele propaganda-masinate ajalehe Pealinna kui ka TV14 jaoks, ning valimiseelsete "heategude" tarvis.

Üldiselt on mul Keskerakonna tegevusest jäänud silma üks, pidevalt käib mingi sahmerdamine, muudkui lubatakse ime asju kokku, küll nemad annavad pensionäridele 1200 krooni, küll jagavad 5500 töökohta,(mis tegelikult tekitatakse õhust või koondatakse eelnevad töötegijad ja võetakse uued lihtsalt teise nimetusega) siis pakutakse abivajajatele küttepuid ja kartuleid, mis ostetakse ulme hinnaga sisse ja suur osa sellest leiab oma lõpu mädanedes kuskil laohoones. Muidugi maksab kogu selle kupatuse, pluss reklaami kinni Tallinna sissekirjutusega kodanik.

Need on vaid loetud asjad, mis kaasnesid eelmiste KOV valimistega, sealjuures mainimata kui palju loobiti paralleelselt heategevusega pori teiste kaela, et Reformierakond tõstab pensione, Euro on vaid müüt ja üldse on kogu maailma majanduskriisis süüdi vaid Ansip. Lisaks tekitatakse õhust igasuguseid imelikke makse nagu näiteks müügi- ja paadimaks.

No comments:

Post a Comment