Friday, October 15, 2010

Sinine nagu VESI

Oma ühes postituses lubasin, et võtan osa Blog Action Day 2010 üleskutsest kirjutada tänasel päeval VEEST. Kuigi minu hommikune postitus on samamoodi seotud veega on ju lumi üks vee olekutest, kirjutan ma eraldi ka sellest imelisest vedelikust, mida me kõik eluks nii väga vajame.

Vesi ehk divesinikmonooksiid ehk vesinikoksiid ehk oksidiaan on keemiline ühend keemilise valemiga H2O. Nii et, kui teinekord on janu, siis võib vabalt valjuhäälselt seltskonnas või restoranis küsida: "palun mulle üks klaas divesinikmonooksiidi". Mida me küll oma eluga peale hakkaks kui maailmas ei eksisteeriks keemikuid, kes mõtlevad igasuguseid keerulisi nimesid välja.

Üks asjakohane anekdoot ka siia juurde:
Füüsik, bioloog ning keemik sattusid esimest korda elus ookeani kaldale.
Füüsikut lummasid lained. Ta ütles, et tahab vedeliku dünaamikat pisut uurida, ning kõnids otse vette, kus ta loomulikult uppus ja kaldale ei naasnud.
Bioloog tahtis uurida vee floorat ning faunat ja kõndis samuti lainetesse. Temagi ei tulnud enam tagasi.
Keemik ootas sõpru pikka aega kaldal, võttis viimaks märkmiku ja kirjutas sissekande: "Füüsikud ja bioloogid on ookeanivees lahustuvad."
See kala arvatavasti ei suutnud seda pikka nime välja hääldada ja jäi seetõttu kuivale. Ma lähen nüüd ja võtan selle peale ühe lonksu külma divesinikmonooksiidi ehk vesinikoksiidi ehk oksidiaani, nägemist!

No comments:

Post a Comment